مقبولی نسترن، پورحسن سعید. دانشجویان سال اول پزشکی از منتورهایشان چه میپرسند: نتایج یک مطالعه 4 ساله. مجله مركز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشكي يزد. 1397; 13 (4) :304-315
URL: http://jmed.ssu.ac.ir/article-1-936-fa.html
2- استادیار بیماری های داخلی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران. ، saeed.pourhassan@gmail.com
چکیده: (5831 مشاهده)
چکیده
مقدمه: ورود به دانشگاه با توجه به تغییر محیط آموزشی، حجم و سختی دروس و دوری از خانواده باعث به وجود آمدن استرس و تنش در دانشجویان سال اول میشود که میتواند منجر به افت تحصیلی، آسیبهای روحی، افسردگی و تغییر سبک زندگی آنان گردد. هدف از این مطالعه بررسی مشکلات دانشجویان پزشکی سال اول، دستهبندی آنها و بررسی سیر این مشکلات در طی یک سال است.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه کیفی-کمی است که در سالهای97-1393 انجام شد .جامعه هدف آن گروهی ازدانشجویان سال 3 و 4 پزشکی هستند که به عنوان منتور در برنامه منتورینگ دانشکده شرکت کردهاند. هر 2 هفته در طی سال تحصیلی با منتورها تماس تلفنی گرفته شد و در مورد مشکلاتی که منتیها (دانشجویان سال اول) مطرح کردهاند و پاسخهایی که منتورها ارایه دادهاند، سوال پرسیده شد و در فرمهایی ثبت شد. با مراجعه به مطالب فرمها، کدها در مرحله اولیه استخراج گردید و بعد بر اساس مشابهت موردهای موجود بین این کدها، طبقه بندی صورت گرفت و تعداد مطرح شدن مضامین و سیر تغییرات آنها به تفکیک جنسیت گزارش شد.
نتایج: در طی 4 سال اجرای برنامه، 3420 عدد فرم جمعآوری شد و مورد بررسی قرار گرفت. سوالات و مشکلات دانشجویان سال اول در این مطالعه در 4 گروه مشکلات درسی، روانی-اجتماعی، الگوپذیری و سازمانی طبقهبندی شدند. مشکلات درسی در طول سال بیشترین تعداد سوالات و سپس مسایل روانی-اجتماعی بیشترین را به خود اختصاص دادند. موارد مطرح شدن روانی-اجتماعی و الگوگیری در طول سال افزایش یافت در حالیکه موارد درسی و سازمانی سیر نسبتاً ثابتی در طول سال تحصیلی داشتند.
نتیجهگیری: این نتایج ضرورت سیستم حمایتی در زمینههای درسی (تامین منابع علمی مناسب، روشهای یادگیری و مطالعه، مدیریت زمان و برنامهریزی درسی)؛ زمینههای روانی-اجتماعی (افزایش مهارتهای مدیریت روابط بین فردی، مدیریت استرس، مهارت تعادل در درس و زندگی شخصی و بهبود فضای خوابگاهها) و توجه به ایجاد الگوهای مناسب (Role model) برای دانشجویان پزشکی را تاکید میکند.
واژههای کلیدی: دانشجوی پزشکی، آموزش پزشکی، منتورینگ
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
آموزش پزشكي دریافت: 1397/5/20 | پذیرش: 1397/10/9 | انتشار: 1397/12/21