دوره 9، شماره 3 - ( پاییز 1393 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 66-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadigh Maroufi S, َMohammadi A, Mousavi M, Raadabadi M. study of most important factors influencing the effectiveness of teaching from viewpoint of graduate students: AHP model approach. jmed 2014; 9 (3) :58-66
صدیق معروفی شهنام، محمدی آیین، موسوی مسعود، رعدآبادی مهدی. تعیین مهم‌ترین مؤلفه‌های مؤثر بر اثربخشی تدریس یک استاد از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد: رهیافت مدل تحلیل سلسله مراتبی. مجله مركز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشكي يزد. 1393; 9 (3) :58-66

مرکز تحقیقات مدیریت ارائه خدمات سلامت، پژوهشکده آینده پژوهش در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران ، mehdiraadabadi@gmail.com

سابقه و اهداف: لازمه ایجاد موفقیت در تحقق اهداف آموزشی هر کشوری وابسته به ارکانی چون استاد، دانشجو و محیط آموزشی است. لذا شناسایی عوامل تأثیرگذار بر شیوه‌های تدریس یک استاد و پرداختن به آن‌ها از دیدگاه دانشجویان دارای اولویت ویژه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین مهم‌ترین مؤلفه‌های مؤثر بر اثربخشی تدریس یک استاد از دیدگاه دانشجویان کارشناسی‌ارشد انجام گرفت.

روش‌ بررسی: مطالعه تحلیلی حاضر در سال 1392 بر روی کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که به روش سرشماری انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‌ای شامل دو بخش سؤالات دموگرافیک و 9 مؤلفه تاثیرگذار بر تدریس اثربخش بود که از نظر روایی و پایایی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده روش تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار 11 Expert Choice صورت پذیرفت.

یافته ها: از دیدگاه دانشجویان مورد مطالعه عامل بیان شیوا و ساده و انتقال شفاف و واضح مطالب با 216/0 بیشترین اهمیت و عامل ارزیابی دانشجویان درهرجلسه، میان ترم و پایان ترم با 057/0 کمترین اهمیت را در تدریس اثربخش یک استاد داشتند. همچنین بین دانشجویان مذکر و مؤنث و اهمیت مؤلفه‌های تأثیرگذار بر تدریس اثربخش رابطه معناداری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد بیان شیوا، ساده و انتقال واضح مطالب بیشترین تأثیر را بر اثربخشی تدریس دارد، لذا ضروری است مسئولین آموزش سطح کلان دانشگاه برای ارتقا وضع موجود به کیفیت تدریس اثربخش توجه نمایند که برگزاری دوره‌های آموزشی مناسب و هدفمند می‌تواند به بهبود این شرایط کمک کند
دریافت: 1393/5/2 | پذیرش: 1393/8/27 | انتشار: 1393/10/6