دوره 16، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 130-120 | برگشت به فهرست نسخه ها

sadati L, Motaharipour M, Farajidana H, abjar R. Designing, implementing and evaluation of educational program of ethics in education by scenario-based discussion: A Scholarship study. jmed 2021; 16 (2) :120-130
ساداتی لیلا، مطهری پور مرتضی، فرجی دانا حوروش، آب جار رعنا. طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه آموزشی تدریس اخلاق در آموزش به روش مباحثه در سناریوهای واقعی: یک فعالیت دانش‌پژوهی. مجله مركز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشكي يزد. 1400; 16 (2) :120-130

مربی، دانشکده پیراپزشکی، گروه اتاق عمل، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران. ، ranaabjar@gmail.com
مقدمه: تعهد اساتید به رعایت اصول و ارزش­‌های اخلاقی در نقش یک الگو، منجر به تقویت اخلاق‌­مداری در دانشجویان و متعاقب آن توسعه اخلاق در جامعه می‌شود؛ بنابراین دانشگاه­‌ها نیاز به ترویج و آموزش اثربخش اخلاق به اساتید خود دارند.
روش بررسی: مطالعه مداخله­‌ای حاضر در قالب یک فعالیت دانش­‌پژوهی و با تبعیت از الگوی برنامه درسی"کرن" طراحی، اجرا و ارزشیابی شد. در ابتدا، پس از مروری بر مطالعات و نیاز­سنجی، اهداف دوره، محتوای آموزشی و استراتژی تدریس تعیین شد. سپس ده جلسه آموزشی با شیوه تدریس مبتنی بر مباحثه بر روی سناریوهای واقعی برگزار گردید. تمامی مباحثه­‌ها در کلاس‌­ها ضبط و پیاده­‌سازی شد. در پایان هر جلسه از شرکت‌­کنندگان خواسته شد، سناریو­هایی بر اساس تجارب شخصی خود، ارسال نمایند. جهت ارزشیابی، تعداد شرکت‌­کنندگان و سناریوها ملاک ارزیابی قرار گرفت و مباحثه­‌ها نیز با روش تحلیل محتوا، تحلیل و تفسیر شد.
نتایج: تحلیل داده‌­ها مؤید حضور 110 نفر عضو هیأت علمی و ارسال 32 مورد سناریو بود. در بخش کیفی نیز 194 کد اولیه، در چهار طبقه اصلی «تعهد در امر تدریس و یادگیری دانشجو»، «اخلاق به‌ مثابه قانون»، «جو آموزشی اخلاق‌مدار» و «رول مدل­بودن استاد» استخراج شد.
نتیجه‌گیری: با توجه ‌به استقبال اعضای هیأت علمی و همچنین استخراج مفاهیم کلیدی، پیشنهاد می‌­گردد تا از این شیوه تدریس در توانمندی اساتید در درک اصول اخلاق در آموزش، ایجاد حساسیت اخلاقی و تقویت تصمیم­‌گیری‌­های اخلاقی استفاده شود.
نوع مطالعه: دانش پژوهی | موضوع مقاله: آموزش پزشكي
دریافت: 1400/4/11 | پذیرش: 1400/6/1 | انتشار: 1400/6/20