گروه طب ایرانی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی اردکان، اردکان، یزد، ایران. ، golshani_22@yahoo.com
چکیده: (656 مشاهده)
مقدمه: یکی از شیوههای آموزشی در دانش پزشکی، روش بالینی و بیمارستانی، دارالحکمه و شیوه خودخوان هست. این شیوه آموزشی دارای تاریخ شگفت انگیزی میباشد. در واقع شکلگیری آن به خاطر ایجاد محدودیت دینی علمای فقه حنفی در مدارس و مساجد در منطقه ماوراءالنهر در دوره سامانیان (۸۷۴–۱۰۰۴ م) میباشد.
روش بررسی: در این پژوهش با مطالعه آثار مرتبط با تمدن اسلامی اعم از نوشتههای منابع دست اول، تحقیقات و پژوهشهای جدید و با دستهبندی اطلاعات، طرح کلی از آموزش علوم پزشکی به شیوه خودخوان در دوره سامانیان ارائه میگردد.
نتایج: با بررسی و جمع بندی مطالب موجود برخلاف این تصور که ایجاد این محدودیت باعث توقف و انحطاط علمی میشد، اما این محدودیت سبب رونق عمیق دانش پزشکی شد. حتی این مسئله سبب توسعه کتابخانههای مجهز و رجوع علمای علوم عقلی و پزشکان به این کتابخانهها شد، و این مسئله در نهایت سبب مطالعه کتابهای بسیار و نگارش کتابهای مفید پزشکی و داروسازی گردید.
نتیجهگیری: با نگاهی اجمالی به امر آموزش پزشکی یا شیوههای گوناگون در تمدن اسلامی به خوبی پی به اهمیت این شیوه آموزشی در دوره سامانیان میبریم. در این پژوهش به بررسی روش بالینی و بیمارستانی، دارالحکمه و شیوه خودخوان، مشاهیر پزشکی و بررسی آثاری که با این شیوه شکل گرفتند میپردازیم. بی تردید این توجه به آموزش پزشکی، منجر به تأثیر تمدنی در سایر مناطق جهان بوده و سبب تحولی بنیادین در شیوهها و متد آموزش پزشکی در تاریخ جهان شده است.
نوع مطالعه:
مروري |
موضوع مقاله:
آموزش پزشكي دریافت: 1400/11/16 | پذیرش: 1401/4/20 | انتشار: 1401/9/21