دوره 17، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 305-291 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaei M, Mirzaei N. Visualization of Rokniyeh School in 14th and 15th Centuries AD. jmed 2023; 17 (4) :291-305
میرزایی مسعود، میرزایی نیکی. تجسمی از مدرسۀ رکنیه یزد در قرون هشتم تا نهم هجری. مجله مركز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشكي يزد. 1401; 17 (4) :291-305

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهیدصدوقی یزد
مقدمه: مدرسۀ رکنیه از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین مدارس یزد در قرون هشتم تا نهم هجری، به سال 725 ه ق به همت سیدرکن الدین ابوالمکارم محمدقاضی حسینی یزدی در قرون 7تا 9 هجری قمری بنا شده است. از این مدرسه اکنون بقایای اندکی به نام بقعۀ سیدرکن‌الدین باقی‌مانده است. این مطالعه بر آن است تا نسبت به تعیین حدود و مساحت احتمالی مدرسه اقدام نموده و نیز تجسمی از ساختمان آن به دست دهد.
روش بررسی: در این مطالعه با استفاده از منابع تاریخی و نقشه‌های هوایی و نیز الگوی مدارس قدیمی هم عصر مدرسۀ رکنیه نسبت به تعیین حدود و مساحت احتمالی مدرسه اقدام شده و نیز تجسمی از بنا و ملحقات آن شبیه‌سازی و منتشر می‌شود. ضمناً جزئیاتی در مورد ساز و کار دارالشفا و بیت الادویه مدرسه با استفاده از منابع تاریخی ارائه می‌گردد.
نتایج: بر اساس طول و عرض فضای مشخص شده در غرب و شرق و شمال بقعه سیدرکن‌الدین، مساحت مدرسه حدود ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ متر مربع تخمین زده می‌شود. نمایی از ساختمان مدرسه تجسم و ارائه شده و نیز شمایی از مکانیسم حرکت ساعت آبی مجموعۀ رصد وقت‌الساعه ارائه شد.
نتیجه‌گیری: مدرسۀ رکنیه، مهم‌ترین مدرسۀ یزد در قرون گذشته بوده و قسمت‌های مختلفی نظیر کتابخانه، مسجد، بیت الادویه، دارالشفا، دارالسیاده، خانقاه، ساعت آبی و رصدخانه دانشگاه‌های غربی زمان خود داشته است. لازم است با توجه به موقعیت کنونی یزد در آموزش عالی کشور، پیوندی بین این سابقۀتاریخی و جایگاه کنونی آموزش عالی آن برقرار شود تا دانشجویان و محققان از پیشینۀ تاریخی آموزش عالی در یزد آگاه باشند.

دریافت: 1401/9/27 | پذیرش: 1401/11/19 | انتشار: 1401/12/14