دوره 16، شماره 3 - ( پائیز 1400 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 187-175 | برگشت به فهرست نسخه ها

madani H, norouzi A, norouzi S. Investigating the dimensions of Incivility Scale in Learner-Trainer Interactions at Zanjan University of Medical Sciences. jmed 2021; 16 (3) :175-187
مدنی حسین، نوروزی علی، نوروزی سعیده. بررسی ابعاد مقیاس بی نزاکتی درک شده در تعاملات فراگیر- فراده. مجله مركز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشكي يزد. 1400; 16 (3) :175-187

دانشگاه علوم پزشکی زنجان ، norouzi62@yahoo.com
مقدمه: هدف این مطالعه، استخراج ابعاد مقیاس بی‌نزاکتی درک شده از سوی فراگیر و فراده در فرایند آموزش پرستاری دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.
 روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه مقطعی ابزارسازی بود. نمونه ها ۲۰۰ نفر از دانشجویان پرستاری بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزاری که توسط Clark و همکاران طراحی شده بود، به کار گرفته شد و متخصصان روان سنجی در رشته آموزش پزشکی و زبان انگلیسی در این زمینه همکاری داشتند. جهت بررسی پایایی از روش­های باز­آزمایی و محاسبه آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی ساختاری ابزار نیز از روش تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.
نتایج: تحلیل عاملی اکتشافی بخش اول مقیاس مذکور وجود چهار عامل را احراز کرد که در مجموع 72/60 % درصد واریانس کل مقیاس را تبیین می­کنند. این مولفه ها با عناوین بی¬نزاکتی دانشجو در کلاس درس، عدم انگیزه دانشجو، عدم برنامه­ریزی و آمادگی دانشجو، بی­تفاوتی دانشجو نسبت به نظرات دیگران، نام­گذاری شدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی بخش دوم مقیاس نیز وجود سه عامل را احراز کرد که در مجموع 69/64 % درصد واریانس کل مقیاس را تبیین می­کنند. این مولفه­ها نیز با عناوین بی¬نزاکتی استاد در کلاس درس، عدم تدریس اثر بخش و نداشتن مهارت­های ارتباط بین­فردی موثر، نامگذاری شدند. آلفای کرونباخ کل قسمت اول مقیاس 933/0 و آلفای کرونباخ کل قسمت دوم مقیاس 95/0 بدست آمد.
نتیجه‌گیری: ابزار برای بررسی بی­نزاکتی درک شده در فرآیند آموزش پرستاری قابل قبول بوده و می توان با آن میزان بی¬نزاکتی را در بین دانشجویان پرستاری بررسی نموده و راهکارهایی برای پیشگیری از آن اندیشید.
دریافت: 1400/4/8 | پذیرش: 1400/5/17 | انتشار: 1400/9/10