دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1392 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 51-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roohi G, Asayesh H, Bathai S A, Shouri Bidgoli A R, Badeleh M T, Rahmani H. The relationship between self-efficacy and academic motivation among students of medical sciences . jmed 2013; 8 (1) :45-51
روحی قنبر، آسایش حمید، بطحایی سید احمد، شعوری بیدگلی علیرضا، بادله محمد تقی، رحمانی حسین. ارتباط خود‌کارآمدی و انگیزه تحصیلی در بین گروهی از دانشجویان علوم پزشکی. مجله مركز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشكي يزد. 1392; 8 (1) :45-51

، asayeshpsy@gmail.com

سابقه و اهداف : خودکارآمدی به باور­های فرد درباره توانایی‌هایش در یادگیری یا انجام کارهای مهم در زندگی اطلاق می‌شود و یکی از مهم‌ترین عوامل پیش بینی کننده موفقیت در کارها می‌باشد، بنا بر این احتمالاً خودکارآمدی بر عملکرد و موفقیت تحصیلی دانشجویان نیز موثر خواهد بود. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط خودکارآمدی و انگیزه تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شده است.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی (همبستگی)، تعداد 275 نفر دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان به طور تصادفی انتخاب شدند. برگه اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس انگیزه تحصیلی و مقیاس باورهای خودکارآمدی به عنوان ابزار گردآوری داده‌ها استفاده شدند. داده‌ها در محیط نرم افزار آماری SPSS 16 با آزمون‌های آماری توصیفی، آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در تمامی آزمون‌ها سطح معنی‌داری 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته­ها: میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان شرکت کننده در این مطالعه، 47/2 ± 97/20 بود. دانشجویان دختر 68 درصد از نمونه را تشکیل می‌دادند. میانگین و انحراف معیار نمرات دانشجویان در مقیاس خودکارآمدی 03/4 ± 28/30 بود و 2/50 درصد از دانشجویان از نظر خودکارآمدی نمره بالاتر از میانگین داشتند. خودکارآمدی با انگیزه درونی و نمره کل مقیاس انگیزه تحصیلی ارتباط معنادار داشت (05/0 > P ). ارتباط نمرات خرده مقیاس­های بی­انگیزگی و انگیزه بیرونی با خودکارآمدی معنی‌دار نبود. دو جنس از نظر نمرات مقیاس خودکارآمدی اختلاف معنی‌داری نداشتند.

نتیجه­گیری: بر اساس یافته­ها، باورهای دانشجویان در مورد توانایی­های خود برای انجام کارها با انگیزه تحصیلی ارتباط دارد و بهبود خودکارآمدی می­تواند سبب بهبود انگیزه تحصیلی دانشجویان شود.

دریافت: 1391/5/14 | پذیرش: 1391/11/7 | انتشار: 1392/3/25