مرضیه معراجی، امیر حسین ضیائی، مریم عرفانی، علی اکبر فتحعلیزاده، مینا نوری،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده
چکیده
مقدمه: حضور در کلاس درس ارتباط تنگاتنگی با پیشرفت تحصیلی و جلوگیری از افت تحصیلی دانشجو دارد در حالی که امروزه دانشجویان تمایلی برای حضور در کلاس ندارند لذا مطالعه¬ای با هدف تعیین عوامل موثر در حضور در کلاس¬های نظری از دیدگاه اساتید و دانشجویان دانشکده علوم پیراپزشکی انجام گردید.در مطالعه توصیفی- تحلیلی ۳۸ تن از اساتید و ۴۴۷ تن از دانشجویان دانشکده علوم پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشارکت داشتند. ابزار جمع¬آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساز بود که مشتمل بر دو بخش اطلاعات دموگرافیک و بررسی عوامل حضور در کلاس در ۴ حوزه استاد، دانشجو، محیط فیزیکی و محتوی درس بر اساس مقیاس پنج درجه¬ای لیکرت تنظیم شده بود. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS۱۸ مورد آنالیز قرار گرفتند.
روش بررسی: در مطالعه توصیفی- تحلیلی ۳۸ تن از اساتید و ۴۴۷ تن از دانشجویان دانشکده علوم پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساز بود که مشتمل بر دو بخش اطلاعات دموگرافیک و بررسی عوامل حضور در کلاس شامل ۲۵ سوال در بخش اساتید و ۲۷ سوال در پرسشنامه دانشجویان و در ۴ حوزه استاد، دانشجو، محیط فیزیکی و محتوی درس بر اساس مقیاس پنج درجه¬ای لیکرت تنظیم گردید. روایی محتوی پرسشنامه بعد از بررسی متون علمی مرتبط و توسط اساتید مجرب این حیطه و پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ مورد بررسی و ارزشیابی قرار گرفت. داده-های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS۱۸ و آزمون های توصیفی مورد آنالیز قرار گرفتند.
نتایج: اساتید و دانشجویان شرکت¬کننده در این پژوهش به ترتیب با میانگین سنی۳۹/۹ ± ۱۶/۴۳ و ۲۳/۱ ± ۶۴/۲۱ بودند. طبق نظر اساتید و دانشجویان به ترتیب بیشترین اهمیت به روش تدریس و تسلط استاد (%۷/۷۳) و (%۶/۴۶) و کمترین اهمیت به عوامل محیطی همچون نور و حرارت (%۹/۷) و (%۲/۱۳) تعلق گرفت.
نتیجهگیری: یکی از مهمترین دلایل حضور موثر دانشجویان در کلاس¬های درس نظری ویژگی¬های مثبت اساتید می¬باشد، در نتیجه مدرسان می¬توانند با بهبود روش تدریس، بالا بردن سطح علمی و ایجاد رابطه مناسب با دانشجویان باعث حضور آنها در کلاس درس گردند.
واژههای کلیدی: روش تدریس، ارتباط موثر، کلاس درس، دانشجویان علوم پزشکی