دوره 17، شماره 3 - ( پاییز 1401 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 235-224 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه طب ایرانی، دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی اردکان، اردکان، یزد، ایران. ، golshani_22@yahoo.com
چکیده:   (376 مشاهده)
مقدمه: یکی از شیوه­های آموزشی در دانش پزشکی، روش بالینی و بیمارستانی، دارالحکمه و شیوه خودخوان هست. این شیوه آموزشی دارای تاریخ شگفت انگیزی می­باشد. در واقع شکل­گیری آن به خاطر ایجاد محدودیت دینی علمای فقه حنفی در مدارس و مساجد در منطقه ماوراءالنهر در دوره سامانیان (۸۷۴۱۰۰۴ م) می­باشد.
روش بررسی: در این پژوهش با مطالعه آثار مرتبط با تمدن اسلامی اعم از نوشته‌های منابع دست اول، تحقیقات و پژوهش­های جدید و با دسته‌بندی اطلاعات، طرح کلی از آموزش علوم پزشکی به شیوه خودخوان در دوره سامانیان ارائه می­گردد.
نتایج: با بررسی و جمع بندی مطالب موجود برخلاف این تصور که ایجاد این محدودیت باعث توقف و انحطاط علمی می­شد، اما این محدودیت سبب رونق عمیق دانش پزشکی شد. حتی این مسئله سبب توسعه کتابخانه­های مجهز و رجوع علمای علوم عقلی و پزشکان به این کتابخانه­ها شد، و این مسئله در نهایت سبب مطالعه کتابهای بسیار و نگارش کتاب­های مفید پزشکی و داروسازی گردید.
نتیجه‌گیری: با نگاهی اجمالی به امر آموزش پزشکی یا شیوه­های گوناگون در تمدن اسلامی به خوبی پی به اهمیت این شیوه آموزشی در دوره سامانیان می­بریم. در این پژوهش به بررسی روش بالینی و بیمارستانی، دارالحکمه و شیوه خودخوان، مشاهیر پزشکی و بررسی آثاری که با این شیوه شکل گرفتند می­پردازیم. بی تردید این توجه به آموزش پزشکی، منجر به تأثیر تمدنی در سایر مناطق جهان بوده و سبب تحولی بنیادین در شیوه­ها و متد آموزش پزشکی در تاریخ جهان شده است.

متن کامل [PDF 651 kb]   (154 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: آموزش پزشكي
دریافت: 1400/11/16 | پذیرش: 1401/4/20 | انتشار: 1401/9/21

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.