جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای آگاهی

عباسعلی جعفری، محمد حسین انوری، علی فتاحی بافقی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده

اهدف: درس کارورزی در عرصه دانشجویان رشته علوم آزمایشگاهی جهت آموزش مهارتهای عملی برای کار در آزمایشگاه قارچ شناسی طراحی شده است ، لازم است جهت آموزش صحیح و آگاهی از روشهای جلوگیری از خطاهای احتمالی در این آزمایشگاه دقتهای لازم اعمال و آموزش داده شود . هدف از انجام این مطالعه ارزیابی میزان آگاهی وعملکرد دانشجویان نسبت به خطا های رایج در این آزمایشگاه در پایان دوره کارآموزی آنها بوده است.

روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی میزان آگاهی وعملکرد تعداد ۷۵نفر از دانشجویان علوم آزمایشگاهی در دوره کارآموزی نسبت به علل و عواملی که منجر به بروز خطا در آزمایش مستقیم و کشت نمونه های مختلف در آزمایشگاه قارچ شناسی میشود مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج: در مجموع میزان آگاهی دانشجویان مورد مطالعه در خصوص عواملی که باعث خطای تشخیص در آزمایشگاه قارچ شناسی میشود بالاتر میزان عملکرد آنها میباشد. بطور میانگین آگاهی ۷/۶۴% از افراد مورد مطالعه نسبت به عواملی که باعث اخذ نتیجه منفی و مثبت کاذب در لام مستقیم میشود خوب بود در حالیکه عملکرد آنها در این رابطه برابر ۳/۳۹% بود. در خصوص تفسیر نتایج کشت ۳۵/۶۵ از عوامل دخیل در اشتباه شدن نتیجه کشت دارای آگاهی خوب بودند در حالیکه تنها ۴۶% دراین زمینه دارای عملکرد خوب بودند. بین میزان آگاهی دانشجویان و جنس آنها رابطه معنی داری مشاهده نشد (۰۷۳/۰ p= ).

نتیجه گیری: با توجه به شیوع روزافزون بیماریهای قارچی فرصت طلب در سالهای اخیر، تشخیص صحیح و بموقع این بیماریها جهت انتخاب درمان مناسب ضروری است. لازم است دقت بیشتری در فرآیند آموزش کارآموزی دانشجویان رشته علو م آزمایشگاهی بویژه در آزمایشگاه قارچ شناسی پزشکی بعمل آید تا در حد امکان مهارتهای تشخیصی آنها افزایش یابد.


بهزاد کاظمی حکی، ناصر قربانیان،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده

  سابقه و اهداف : شناخت رشته‌ها و علاقه به رشته تحصیلی حس مسئولیت‌پذیری بالا را به همراه خواهد داشت و نیز منجر به بالا رفتن کارایی افراد در ارائه خدمات سیستم سلامت می‌گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان آگاهی و علاقه دانشجویان هوشبری به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود بود.

  روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، ۹۰ نفر از دانشجویان دوره روزانه شاغل به تحصیل در رشته هوشبری دانشگاه علوم پزشکی تبریز در سال تحصیلی ۹۱-۹۰ در دو مقطع کارشناسی پیوسته و ناپیوسته به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه‌ای مشتمل بر ۲۰ سؤال بود. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آمار توصیفی و t-test و نرم افزار SPSS۱۶ استفاده شد.

  یافته ها: به طور کلی ۸/۷ درصد دانشجویان مورد مطالعه در رابطه با انتخاب رشته تحصیلی خود کاملاً موافق بودند. ۱/۱۱ درصد درباره آینده شغلی خود کاملاً نگران و ۶/۳۵ درصد نگران از آینده شغلی خود بودند. ۶/۱۵ درصد رشته تحصیلی خود را در صورتی که امکان دوباره شرکت در کنکور برایشان مقدور باشد دوباره انتخاب نمودند. همچنین رابطه معنا‌داری بین پاسخ­های زنان و مردان در مورد رشته تحصیلی وجود داشت (۰۵/۰> p ).

  نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، اکثر دانشجویان قبل از انتخاب رشته از رشته تحصیلی خود آگاهی نداشتند . لذا پیشنهاد می‌شود جهت شناخت بهتر رشته‌های تحصیلی در دانشگاه در دوران تحصیلات قبل از دانشگاه اطلاعات و مشاوره‌های لازم توسط سازمان‌های مربوطه ارائه گردد . همچنین با ایجاد مقاطع کارشناسی‌ارشد و دکتری که یکی از نیازهای اساسی و حیاتی این رشته می‌باشد، می توان میزان علاقه دانشجویان به ادامه تحصیل و رشته تحصیلی‌شان را افزایش داد.

 


عبدالحسین شکورنیا، مریم اسلمی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: با بررسی آگاهی اعضای هیأت‌علمی نسبت به اصول تهیه سوالات امتحانی می‌توان به دست اندرکاران در بهبود و ارتقای کیفیت آزمون‌ها در دانشگاه کمک کرد. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی اعضای هیأت‌ علمی در ارتباط با تهیه سوالات چند گزینه‌ای در دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز در سال ۱۳۹۳ انجام شد.

روشبررسی: در این مطالعه توصیفی مقطعی میزان آگاهی۲۰۰ نفر از اعضای هیأت علمی غیر بالینی در ارتباط با طراحی سوالات چند گزینه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه‌ای بود که روایی آن توسط کارشناسان تایید و پایایی آن نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ۷۲۵/۰ تعیین شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و تحلیلی آنالیز شد.

یافته‌ها: میانگین نمره آشنایی اساتید با اصول تهیه سوالات چند گزینه‌ای۱/۳±۶۲/۱۷ از حداکثر۲۴ و میانگین مجموع نمره دانش اساتید با اصول تهیه سوالات چند‌گزینه‌ای۷/۱±۰۲/۴ از حداکثر ۹ بود. آزمونt نشان داد که بین آشنایی اساتید به تفکیک جنس و رتبه علمی، تفاوت معنی‌دار آماری وجود دارد (۰۵/۰p<). اما بین دانش اساتید به تفکیک جنس و رتبه علمی تفاوت معنی‌دار آماری مشاهده نشد (۰۵/۰p>).

نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد میزان آشنایی و آگاهی اعضای هیأت‌ علمی با اصول تهیه سوالات چند‌گزینه‌ای در دانشگاه مطلوب نمی‌باشد. با توجه به اهمیت و نقش آزمون‌های چند‌گزینه‌ای در ارزشیابی دانشجویان و تأثیر‌گذاری دوره‌های آموزشی بر ارتقای کیفیت آزمونها برگزاری این دوره‌ها برای اساتید، توصیه می‌شود.


علی پورفاطمی، دکتر حسین مومنی مهموئی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
مقدمه: هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی با اشتیاق تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گناباد می­باشد.
روش بررسی: این تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می­باشد. در این پژوهش، ویژگی­های ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی به عنوان متغیرهای پیش­بین و اشتیاق تحصیلی به عنوان متغیر ملاک در نظر گرفته شده بود. جامعه­ی آماری این پژوهش کلیه دانشجویان مقاطع کاردانی، کارشناسی پیوسته و دکتری عمومی دانشگاه علوم پزشکی گناباد مشغول به تحصیل در سال تحصیلی ۱۳۹۶-۱۳۹۵ به تعداد ۱۱۴۳ نفر بود. نمونه آماری به تعداد ۲۷۵ نفر و بر اساس روش طبقه­ای متناسب با حجم و به صورت چند مرحله­ای انتخاب شد. ابزارهای پژوهش عبارت از پرسشنامه اشتیاق تحصیلی، پرسشنامه آگاهی از آینده شغلی و پرسش­نامه ادراک از عدالت آموزشی بودند. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
نتایج: نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد %۱۶ از تغییرات واریانس نمرات اشتیاق تحصیلی با ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی قابل پیش بینی است. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین اشتیاق تحصیلی و ادراک از عدالت آموزشی(P<۰,۰۱ , R=۰/۳۵۷) و آگاهی از آینده شغلی (P<۰,۰۱, R=۰/۴۰۵) رابطه وجود دارند.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاکی از وجود ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی با اشتیاق تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بود، این نتایج نشان داد که وجود ادراک مثبت از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی دانشجویان علوم پزشکی می‌تواند موجب بهبود و افزایش اشتیاق تحصیلی آنها گردد.
لذا در همین راستا پیشنهاد می‌گردد مدیران آموزشی دانشگاه علوم‌ پزشکی در برنامه‌ریزی­های آموزشی به ادراک از عدالت آموزشی و آگاهی از آینده شغلی در دانشجویان و افزایش علاقه و اشتیاق آنان به تحصیل توجه نمایند.
واژه‌های کلیدی: ادراک، عدالت آموزشی، آگاهی از آینده شغلی، اشتیاق تحصیلی
فرهاد اصغری، علی صیادی، رضا قاسمی جوبنه، ایمان بهاروند،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: اضطراب امتحان، به ‌عنوان یکی از مشکلات روان‌شناختی- تحصیلی در دانشجویان دختر، شیوع بالاتری دارد. ذهن‌آگاهی و آمیختگی شناختی در تبیین مشکلات روان‌شناختی، نقش قابل‌ ملاحظه‌ای می‌توانند داشته باشند. هدف از پژوهش حاضر، نقش میانجی آمیختگی شناختی در رابطه بین ذهن‌آگاهی و اضطراب امتحان دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز بود.
روش بررسی: مطالعه حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است و از روش معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. از جامعه دانشجویان دختر مقطع کارشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز با روش نمونه‌گیری داوطلبانه، نمونه‌ای با حجم ۱۲۰ نفر انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه اضطراب امتحان، فرم کوتاه پرسش‌نامه ذهن آگاهی و پرسش‌نامه آمیختگی شناختی استفاده شد. داده‌های جمع‌آوری شده با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS نسخه ۲۱ و SmartPLS نسخه ۲ در سطح ۰۱/۰ تحلیل شدند.
نتایج: یافته‌ها نشان داد، ذهن‌آگاهی به‌صورت منفی آمیختگی شناختی و اضطراب امتحان را پیش‌بینی می‌کند (۰۰۱/۰ > P). همچنین ذهن آگاهی به‌ صورت غیرمستقیم و با نقش میانجی آمیختگی شناختی می‌تواند اضطراب امتحان را پیش‌بینی نماید (۰۱/۰ > P).
نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش، نشانگر اهمیت ذهن‌آگاهی و آمیختگی شناختی در تبیین اضطراب امتحان بود و آمیختگی شناختی، بین ذهن‌آگاهی و اضطراب امتحان، نقش میانجی دارد. بنابراین به منظور کاهش آسیب‌های روانشناختی- تحصیلی (مانند اضطراب امتحان) می‌توان دوره‌های آموزش مهارت‌های ذهن‌آگاهی برگزار کرد.
واژه‌های کلیدی: اضطراب امتحان، ذهن‌آگاهی، آمیختگی شناختی، دانشجویان

 
زهرا مرتضوی، سید علی حسینی، ویدا جعفری، بهرام حشمتی، سعیده سادات مرتضوی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: منشور حقوق بیمار با هدف تبیین حق دسترسی برابر به خدمات سلامت تدوین شده است. آگاهی و توجه به حقوق بیماران به منظور ارتقاء و تقویت نظام سلامت و رضایت بیمار لازم است. پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی دانشجویان توانبخشی همدان از منشور حقوق بیمار انجام شد.
روش بررسی: پژوهش حاضر، مطالعه‌ای توصیفی است که به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۷ انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان سال سوم و چهارم رشته‌های کاردرمانی، گفتاردرمانی و شنوایی‌سنجی بودند، که (۱۴۳نفر)، به روش سرشماری در مطالعه شرکت کردند. ابزار گرد‌آوری داده‌ها پرسش‌نامه‌ای پایا و روا بر اساس منشور حقوق بیمار ابلاغ شده از طرف وزارت بهداشت ایران بود. تحلیل آماری با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه ۲۳ انجام شد.
نتایج: یافته‌های پژوهش نشان داد که %۳/۶۴ از دانشجوها زن و %۷/۳۵ آنها مرد بودند که %۴۹ شرکت‌کنندگان در مطالعه از سطح آگاهی ضعیف، %۸/۴۴ از سطح آگاهی متوسط و %۳/۶ از سطح آگاهی خوب برخوردار بودند. بیشترین درصد آگاهی در حیطه حق بیمار در خصوص دریافت مطلوب خدمات سلامت (%۳/۵۰‌) و کمترین سطح آگاهی مربوط به حیطه حق انتخاب و تصمیم‌گیری آزادانه بیمار (%۲/۴) بود. همچنین، بین جنسیت دانشجویان و سطح آگاهی (۱۶۲/۰ = P) و بین رشته تحصیلی دانشجویان و سطح آگاهی (۹۳۷/۰ = P) رابطه معنی‌داری وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: تقریباً نیمی از دانشجویان شرکت‌کننده در مطالعه حاضر، از سطح آگاهی ضعیف در خصوص منشور حقوق بیمار برخوردار بودند. بنابراین پیشنهاد می‌شود که در سر فصل واحدهای درسی و کارگاه‌ها یا سمینارهای آموزشی بر جنبه‌های مختلف حقوق بیمار تأکید بیشتری شود.




 
مریم اکبری لاکه، طاهره شریفی فرد،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: موفقیت تحصیلی دانشجویان از شاخص­های مهم در ارزیابی عملکرد نظام آموزش عالی می¬باشد. از عوامل تاثیرگذار بر موفقیت تحصیلی، آگاهی فراشناختی و دانش و کنترل تفکر و شناخت است. ارزیابی وضعیت آن، دست¬اندرکاران آموزش را در برنامه¬ریزی ارتقای آن یاری می¬دهد. هدف این مطالعه بررسی ارتباط آگاهی فراشناختی با موفقیت تحصیلی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.
روش بررسی: این مطالعه همبستگی به روش پارامتریک پیرسون و با روش نمونه­گیری طبقه­ای در ۲۵۵ نفر از دانشجویان پزشکی با ابزار مطالعه پرسشنامه آگاهی فراشناختی شراو و دنیسون ۱۹۹۴ با هشت زیر­مقیاس و نمره­دهی صفر (نادرست)، یک (درست) انجام شد. ملاک موفقیت تحصیلی معدل کل بود. پایایی و روایی پرسشنامه محاسبه شد.
نتایج: از ۲۵۵ نفر شرکت­کننده، ۹۵ (۳/۳۷%) مرد و ۱۶۰ (۷/۶۲%) زن بودند. حداقل سن ۱۹ و حداکثر سن ۲۶ سال بود. ۸۵ نفر از دانشجویان سال اول، ۸۵ نفر از بعد از آزمون علوم پایه، و ۸۵ نفر از سال آخر حضور داشتند. پایین­ترین معدل ۹/۱۰ و بالاترین ۶/۱۹ بود. ارتباط بین معدل و آگاهی فراشناختی بطور کلی در تمام دانشجویان با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون ۷۹۱/۰ در سطح معناداری ۰۰۰۱/۰ بود. بیشترین همبستگی بین معدل و زیر­مقیاس­های دانش واقعی در مورد فراشناخت و کنترل فراشناخت، مدیریت اطلاعات وجود داشت. در همه طبقات دانشجویان، بالاترین میانگین رتبه مهارت فراشناختی مربوط به بعد تجزیه و تحلیل اثربخشی عملکرد و استراتژی بود.
نتیجه‌گیری: در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بین آگاهی فراشناختی دانشجویان با موفقیت تحصیلی ارتباط وجود دارد و از این خاصیت می­توان در برنامه­ریزی آموزشی استفاده کرد.
زهره خوشگفتار، سیده نرجس موسوی زاده، حسین اسدی سامانی، اتنا حکیم زاده،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

مقدمه: با ظهور بیماری‌های نوپدید و بازپدید و قرار داشتن کادر درمان و دانشجویان آن‌ها به‌عنوان خط مقدم مواجهه با بیماری عفونی، ضرورت انجام تدابیری جهت حمایت از آنان در مواجهه با استرس و اضطراب ناشی از فعالیت در محیط‌های آلوده احساس می‌شد. لذا مطالعه حاضر با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی کارگاه آموزشی ذهن‌آگاهی در مواجهات بالینی برای دانشجویان پرستاری انجام گردید.
روش بررسی: دانش پژوهی آموزشی حاضر براساس معیارهای گلاسیک، در دانشجویان کارشناسی پرستاری (۶۶ نفر) انجام شد. ابتدا تعیین نیازها و اهداف براساس مرور متون و پانل متخصصین انجام شد؛ و طراحی کارگاه با گروه متمرکز با نمایندگان دانشجویان انجام شد، سپس اجرای برنامه آغاز گردید. جهت ارزشیابی از فرم رضایت‌سنجی، سنجش یادگیری، اضطراب و عملکرد فراگیران استفاده شد.
نتایج: بیشترین رضایت فراگیران از کارآمدی دوره با میانگین ۳/۳۲ و کمترین رضایت از سازماندهی دوره با میانگین ۶/۲۵ بود. میانگین نمره مشارکت کاری دانشجویان قبل از کارگاه ۱۹/۶ ± ۳۳/۱۹ بود، که بعد از کارگاه ۶۹/۴ ± ۱۳/۲۸ گردید و این اختلاف معنادار بود (P<۰,۰۰۱). میانگین نمره اضطراب دانشجویان قبل از کارگاه ۷۳/۱۰±۴۰/۲۰ بود، ولی بعد از کارگاه به ۶۴/۱۳ ±۹۰/۱۰ کاهش یافت و این اختلاف معنادار بود (P<۰,۰۰۱). میانگین نمره ذهن آگاهی دانشجویان قبل از کارگاه ۱۶/۱۷ ± ۴۶/۸۹ بود، که پس از کارگاه به ۷۰/۱۸± ۲۶/۹۹ رسید (P=۰,۰۰۷).
نتیجه‌گیری: کارگاه آموزشی ذهن آگاهی، فرصتی مناسب جهت تمرین تکنیک‌های مقابله با استرس و شرایط بحرانی به دانشجویان کارشناسی که از مهارت‌های کمتری برخوردار هستند می‌دهد.


 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | The Journal of Medical Education and Development

Designed & Developed by : Yektaweb