عیسی رضایی، اسماعیل زارعی زوارکی، جواد حاتمی، خدیجه علی آبادی، علی دلاور،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه:هدف این پژوهش، ارایه الگوی طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه مبتنی بر نظریه یادگیری ارتباط گرایی در نظام آموزش عالی است.
روش بررسی: در پژوهش حاضر، از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. برای این منظور ابتدا مقاله های مرتبط با طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه جمع آوری گردید و واحدهای تحلیل تعیین شد. به این صورت که از مجموع ۱۸۹ مقاله استخراج شده از پایگاه های مختلف، براساس نمونه گیری هدفمند و انطباق با معیاری¬های پژوهش، ۶۲ واحد انتخاب گردید. معیارهای مورد نظر برای انتخاب مقالات در این پژوهش عبارتند بودند از: الف) مطالعات تجربی و مروری که تأکید بر طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه داشتند، ب) در محدوده زمانی بین ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۶ چاپ شده اند و ج) حاوی مطالب مرتبط با موضوع پژوهش هستند. سپس کدگذاری واحدهای معنایی تا رسیدن به حد اشباع ادامه یافت. در نهایت مقولههای اصلی از مقولههای فرعی تفکیک شد و الگوی مفهومی طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه بر مبنای یافتههای پژوهش طراحی گردید.
نتایج: بعد از اتمام فرایند کدگذاری، این کدها بر اساس شباهت یا قرابتی که با یکدیگر داشتند مقولهبندی شدند. در نهایت ۹ مقوله اصلی و ۲۲ زیرمقوله از دادههای کیفی استخراج شد. لایه های اصلی این الگو عبارتنداز ۱- چتر فلسفی و پداگوژیکی، ۲- جهت گیری، ۳- تحلیل، ۴- محتوا، ۵- شبکه سازی، ۶- انگیزش، ۷- نمایش، ۸- ارزشیابی و ۹- مدیریت که با اصول نظریه ارتباط گرایی پشتیبانی می گردد.
نتیجه گیری:الگوی طراحی آموزشی دوره های برخط آزاد انبوه ارائه شده در این پژوهش، الگویی کاربردی و در سطح خرد و کلان می باشد. این الگو برای طراحی دوره های برخط آزاد انبوه برای سطوح آموزش عالی ارایه شده است. با این حال به جهت وابسته به موضوع نبودن آن، قابلیت کاربرد در موقعیتهای مختلف را نیز دارد.
بهنام رسولی، خدیجه علی آبادی، سعید پور روستایی اردکانی، سلیمان احمدی، محمد عسگری،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
مقدمه: هدف مطالعه حاضر، تعیین مؤلفههای طراحی آموزش پزشکی مبتنی بر واقعیت مجازی به روش سنتز پژوهی بود.
روش بررسی: در پژوهش حاضر، از روش سنتز پژوهی استفاده شده است. به منظور بررسی پیشینه پژوهش و جمعآوری دادههای متناسب در بین پایگاههای اطلاعاتی Science Direct، Springer، Scopus، ProQuest و ERIC جستجو انجام گرفت. با کلید واژگان طراحی آموزشی، آموزش پزشکی واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، سنتز پژوهی ۱۵۰ مورد پژوهش خارجی (زبان انگلیسی) در فاصله سا لهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۹ شناسایی شد و در نهایت از میان آنها تعداد ۲۰ پژوهش که دارای بیشترین هماهنگی و تناسب با هدف این پژوهش (مؤلفههای طراحی آموزش پزشکی مبتنی بر واقعیت مجازی) داشت، جهت بررسی و تحلیل انتخاب شد.
نتایج: با بررسی مقالات و تحلیل تمها طراحی آموزش پزشکی دارای پنج مؤلفه اصلی است که عبارتند از: ۱- مؤلفه تحلیل شامل تعیین نیازهای آموزشی، تعیین ویژگیهای یادگیرندگان، تعیین چارچوب نظری، تعیین ویژگیهای تکنولوژی واقعیت مجازی، تشکیل تیم شرکتکننده در طراحی، انجام مطالعه امکانسنجی و تعیین نوع محتوا مناسب برای ارائه از طریق واقعیت مجازی. ۲- مؤلفه طراحی شامل تعیین اهداف کلی، تعیین اهدافی که با واقعیت مجازی قابل دستیابی است، تعیین ویژگیهای محیط یادگیری مبتنی بر واقعیت مجازی (مسیریابی آزاد، دید (اول شخص، سوم شخص)، تعیین نوع تعامل (تصویری، عکس، لمس مجازی) و میزان غوطهوری، تعیین راهبردهای آموزشی (کوچک و بزرگ)، تعیین سطح واقعیت، تعیین محتوا و سازماندهی آن (ناوبری). ۳- مؤلفه تهیه و تولید شامل: طراحی سناریو، طراحی رابط کاربری، طراحی محتوا، طراحی آواتار، طراحی عامل آموزشی، مدلسازی دنیای واقعیت مجازی، تهیه و توسعه پلتفرم (سختافزار و نرمافزار). ۴- پشتیبانی و اجرا شامل اجرای آموزش، تلفیق سیستم آموزش مجازی در برنامه آموزشی، پشتیبانی (فنی و آموزشی). ۵- مؤلفه ارزشیابی شامل ارزشیابی تکوینی، ارزشیابی تراکمی، ارزشیابی سهولت استفاده، ارزشیابی گروههای کوچک، ارزشیابی گروههای بزرگ، ارزشیابی محیط یادگیری مبتنی بر واقعیت مجازی و ارزشیابی پلتفرم (نرمافزار و سختافزار).
نتیجهگیری: با توجه به آنکه مؤلفههای طراحی آموزش پزشکی مبتنی بر واقعیت مجازی مشخص شده است، توصیه میشود فرایند آموزش پزشکی با توجه به مؤلفههای طراحی آموزشی، سازماندهی شود و اصول و فرایندهای آموزشی با توجه به ظرفیت فناوری واقعیت مجازی طراحی گردد.
واژههای کلیدی: طراحی آموزشی، آموزش پزشکی، واقعیت مجازی، سنتز