دوره 17، شماره 3 - ( پاییز 1401 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 181-168 | برگشت به فهرست نسخه ها

Basir Ghafouri H, Abazarian N, Ebrahimnegad Shirvani M, Hedayati P, Faghir Gangi M, Amanollahi A. Identifying the effective factors in using medical evidence in clinical medicine: A qualitative study in the emergency department. jmed 2022; 17 (3) :168-181
بصیر غفوری حامد، اباذریان نیلوفر، ابراهیم نژاد شیروانی محبوبه، هدایتی پویا، فقیر گنجی منیره، امان اللهی علیرضا. شناسایی عوامل مؤثر در بکارگیری شواهد پزشکی در طبابت بالینی: مطالعه کیفی در بخش اورژانس. مجله مركز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشكي يزد. 1401; 17 (3) :168-181

دانشجوی دکترای اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت و ایمنی، گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، amanollahi.a@gmail.com
مقدمه: با استفاده از پزشکی مبتنی­بر شواهد می­توان کیفیت عملکرد بالینی پزشکان را افزایش داد. این مطالعه کیفی با هدف شناسایی عوامل مؤثر در بکارگیری شواهد نوین و معتبر توسط دستیاران طب اورژانس در بیمارستان­های رسول اکرم و شهدای هفتم تیر در تهران انجام شد.
روش بررسی: نوع مطالعه تحلیل محتوای قراردادی با رویکرد استقرایی بود که در دو بیمارستان شهر تهران در سال 1396 انجام شد. نمونه­گیری از نوع هدفمند بود. داده­ها طی 18 مصاحبه عمیق فردی جمع­آوری شد و با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی، مقوله­ها و گویه­های عوامل مؤثر در بکارگیری شواهد جدید توسط دستیاران استخراج شدند.
نتایج: مشارکت­کنندگان با شواهد پزشکی بوسیله مطالعه کتاب، شرکت در کارگاه‌های آموزشی، کلاس­های اساتید، شرکت در کنفرانس­ها و یا از طریق یکی از دوستان آشنا شده بودند. مشوق­های پزشکی مبتنی­بر شواهد شامل؛ سودمند برای پزشک، سودمند برای بیمار، مشوق­های علمی، مشوق­های محیطی-فرهنگی، مشوق­های اخلاقی، دسته­بندی شدند. عوامل بازدارنده در استفاده از شواهد شامل؛ عوامل بازدارنده برای پزشک، عوامل بازدارنده برای بیمار، بازدارنده­های محیطی- فرهنگی، بازدارنده­های اجتماعی بود.
نتیجه‌گیری: یافته­ها نشان داد موانع ساختاری و فردی از موانع مؤثر در بکارگیری پزشکی مبتنی­بر شواهد در بین دستیاران طب اورژانس است که موانع ساختاری؛ نبود منابع لازم، محیط کاری نامناسب، وخامت حال بیماران، حجم زیاد کار و عدم دسترسی مناسب بود و در موانع فردی نیز شخصیت پزشک، دانش و تجارب قبلی پزشکان، نگرش و دیدگاه­ها و مشکلات مالی پزشکان تأثیرگذار بود.

دریافت: 1401/3/20 | پذیرش: 1401/7/26 | انتشار: 1401/9/21